Οι πρώτες μοτοσυκλέτες

Μία από τις πρώτες μοτοσυκλέτες

Ποιες είναι οι πρώτες μοτοσυκλέτες

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, και σαν σοφοί που ήταν, ε, όλο και κάτι παραπάνω θα γνώριζαν!
Μόνο που στην περίπτωση μας, η αρχή είναι λίγο… μπερδεμένη.

1885 Daimler riding car

Αλήθεια, ποια να είναι άραγε η «αρχή» της μοτοσυκλέτας;
Λέτε να είναι η ατμοκίνητη Copeland του 1894;
Είναι μήπως η Daimler (με «βοηθητικές» ρόδες) του 1883;
Ή μήπως πρέπει να θεωρήσουμε ως «πρώτη», το μηχανικό ποδήλατο των Michaux – Perraux του 1869;
Ίσως, απλώς, η αρχή να έγινε και με την… ανακάλυψη του τροχού! (Γιατί, εδώ που τα λέμε, μας φαντάζεστε να καβαλάμε τις «καλές μας» με… τετράγωνους τροχούς);

Όπως καταλάβατε μάλλον δεν μπορούμε να δώσουμε «σωστή» απάντηση, αναφέροντας ένα και μόνο μοντέλο μοτοσυκλέτας. Πιθανότατα το πιο σωστό θα ήταν να πούμε πως η «αρχή» ήταν ένας συνδυασμός προσπαθειών πολλών ανθρώπων σε Ευρώπη και Αμερική, να μας βάλουν τη «χαρά ανάμεσα στα σκέλια»!

Οι πρώτες μοτοσυκλέτες

Οι Ευρωπαϊκές προσπάθειες

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όσον αφορά τις πρώτες μοτοσυκλέτες, μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, για την κατασκευή μοτοσυκλετών (όπως τις γνωρίζουμε σήμερα), προήλθε από τη βιομηχανία… ποδηλάτων.

security bike rover 1885

Το «Ποδήλατο Ασφαλείας Rover» κατασκευάστηκε το 1885 από τον John Kemp Starley και διαθέτει το πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκε η πλειονότητα των νέων μοτοσυκλετών καθώς και τη μετάδοση της κίνησης στον πίσω τροχό με αλυσίδα. Αυτό, αν και σήμερα ακούγεται προφανές, την εποχή εκείνη έδωσε στα δίτροχα τη δυνατότητα να έχουν τροχούς ίδιας διαμέτρου και ο αναβάτης να κάθεται ανάμεσα τους.

Μοτοσυκλέτα των Michaux - Perreaux του 1869



Πριν από το Rover, ο Γάλλος κατασκευαστής ποδηλάτων Michaux και ο μηχανολόγος Louis Guillaume Perraux είχαν την ιδέα να προσαρμόσουν έναν ατμοκινητήρα σε ένα ποδήλατο. Το πειραματικό αυτό μοντέλο, κατάφερε το 1869 να διανύσει μία απόσταση περίπου 16 χλμ από το Παρίσι στο Saint Germain. Οι κατασκευαστές θεώρησαν πως θα ήταν καλύτερα αν προσάρμοζαν τον ατμοκινητήρα τους σε τρίκυκλα και ακολούθησαν πλέον το «δρόμο του… τρίτου τροχού».

Οι πρώτες μοτοσυκλέτες

«Η Πρώτη μοτοσυκλέτα»

Η πρώτη μοτοσυκλέτα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, κατασκευάστηκε από τον Gottlieb Daimler (ναι, ναι, ναι ο Daimler της Daimler-Benz).
Το «πρόβλημα» είναι πως αυτή η μοτοσυκλέτα διέθετε… τέσσερις τροχούς(!) έχουσα και δυο βοηθητικά ροδάκια στα πλάγια.
Έτσι υπάρχει μία διχογνωμία σχετικά με το αν μπορεί αυτή η κατασκευή να θεωρηθεί μοτοσυκλέτα.

Η πρώτη μοτοσυκλέτα με κινητήρα εσωτερικής καύσης από τον Daimler


Ο αερόψυκτος κινητήρας έφτανε τις 700 σαλ και η τροφοδοσία γινόταν από ένα καρμπιρατέρ επιφανείας με πυρακτούμενο σωλήνα, πράγμα που δημιουργούσε αρκετά προβλήματα στη σωστή παροχή καυσίμου. Αυτό δεν εμπόδισε το υιό Daimler, Paul, να διανύσει την απόσταση Cannstatt – Unterturkheim – Cannstatt και να θεωρείται πλέον ο πρώτος μοτοσυκλετιστής στον κόσμο.

Ο Maybach (βοηθός του Daimler, από τον οποίον προέρχεται και η ονομασία των υπερπολυτελών ομώνυμων οχημάτων), επινόησε το καρμπιρατέρ ανάμιξης με σταγονίδια και η τροφοδοσία βελτιώθηκε αισθητά. Η βαλβίδα εξαγωγής είχε μηχανική κίνηση, αλλά η εισαγωγής άνοιγε με την υποπίεση του εμβόλου (και όλα αυτά το 1883 παρακαλώ).

Η κίνηση στον πίσω τροχό γινόταν από έναν ιμάντα ο οποίος κινούσε μία εξωτερική τροχαλία και εκείνη με τη σειρά της μέσω γραναζιών, έδινε την κίνηση στον τροχό. Σημαντικά στοιχεία της Daimler ήταν πως διέθετε στρεφόμενα χειριστήρια, (σας θυμίζω πως «βρισκόμαστε» στο 1883, οπότε δεν πρέπει να παίρνετε τίποτα ως… δεδομένο), καθώς και μοχλικό σύστημα στο τιμόνι.

Αυτό που μάλλον αξίζει να αναφέρουμε είναι πως το πλαίσιο ήταν… ξύλινο και οι τροχοί δεν είχαν ελαστικά αλλά μεταλλικές στεφάνες.

Οι πρώτες μοτοσυκλέτες

The American way.
Στην άλλη πλευρά του ωκεανού οι αδελφοί Copeland κατασκεύασαν το 1884 ένα ατμοκίνητο δίκυκλο, το οποίο άκουγε στο όνομα Penny Farthing. Και αυτοί (όπως και οι Γάλλοι παλαιότερα) πέρασαν γρήγορα στην κατασκευή τρίκυκλων οχημάτων.

Η μοτοσυκλέτα του Copeland το 1894


Εκείνη την εποχή έκανε τις πρώτες του προσπάθειες και ο Sylvester Roper, κατασκευάζοντας και αυτός ατμοκίνητα δίκυκλα.
Το 1897 ο Humber κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτροκίνητο δίκυκλο, αλλά το βάρος από τις μπαταρίες ήταν τόσο μεγάλο που το όχημα μετά βίας μπορούσε να κινηθεί.

Οι πρώτες μοτοσυκλέτες

Το τέλος της… Αρχής!
Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση (διαβάζοντας αυτή τη συνοπτική αναφορά στην αρχή της μοτοσυκλέτας) πως από τότε μέχρι σήμερα, η μοτοσυκλέτα έχει αλλάξει τόσο πολύ και τόσο λίγο… ταυτόχρονα.
Η τεχνολογία έχει εκτοξευθεί, τα υλικά είναι «εξωγήινα», αλλά η βασική σχεδίαση είναι σχεδόν αναλλοίωτη.

Οι πρώτες μοτοσυκλέτες, μπορεί σήμερα να μην εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους ή την τεχνολογική τους επάρκεια, αλλά στην εποχή τους ήταν πραγματικά πρωτοποριακές και στην αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης.

Σίγουρα, οι πρώτες μοτοσυκλέτες, αξίζουν το σεβασμό μας αφού χωρίς αυτές, εκατομμύρια αναβάτες ανά τον κόσμο θα ήμαστε… “αμήχανοι” (και φυσικά δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τους εαυτούς μας να μην καβαλάμε μοτοσυκλέτες)!

Όσο παλιά και αν είναι η μοτοσυκλέτα (ή τα… κοκαλάκια σας) μην ξεχνάτε πως η ηλικία (αναβάτη και μοτοσυκλέτας) είναι απλά ένας αριθμός.
Δυο τροχοί και ένας κινητήρας αρκούν για να κάνουν έναν λάτρη της μοτοσυκλέτας ευτυχισμένο!

JUST RIDE!!!


(Και για τις στιγμές που δεν καβαλάτε, δείτε τη σελίδα μας στο Facebook)