V2 κινητήρας – Η ιστορία
It takes two
Τι κάνεις όταν χρειάζεσαι επειγόντως μεγαλύτερη ιπποδύναμη αλλά δεν έχεις την τεχνογνωσία να το επιτύχεις μέσω βελτίωσης της σχέσης ίππων ανά κυβικό εκατοστό;
Η απάντηση είναι απλή και στην Αμερική μάλιστα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ακόμα και σήμερα:
Αυξάνεις τα κυβικά!
Και τι κάνεις αν βρίσκεσαι κοντά στο 1907 και δεν μπορείς να κατασκευάσεις έναν κτηνώδη μονοκύλινδρο;
Ε, τότε απλά προσθέτεις έναν ακόμα κύλινδρο!
(Και κάπως έτσι προέκυψε ο V2 κινητήρας)
V2 κινητήρας – Η ιστορία
«Και εγένετο ο V2!»
Το ημερολόγιο έδειχνε το σωτήριο έτος 1907, όταν η Harley Davidson κατασκεύασε τον πρώτο δικύλινδρο κινητήρα της. Επειδή μάλιστα η κατασκευή και η εξέλιξη αυτών των κινητήρων ήταν σχετικά απλή, πολλοί κατασκευαστές άρχισαν να πειραματίζονται με τους δικύλινδρους κινητήρες σε διάταξη V.
Τα βασικά πλεονεκτήματα των V2 κινητήρων ήταν πως μπορούσαν να κατασκευαστούν εύκολα (ενώνεις δύο μονοκύλινδρους και είσαι ΟΚ), απέδιδε άμεσα τη διπλάσια σχεδόν ισχύ και μπορούσε να μπει στα υπάρχοντα πλαίσια με μία μόνο μικρή αλλαγή στη βάση.
Η Harley Davidson κατέληξε στους αερόψυκτους V2 με περιεχόμενη γωνία 45° και θεωρούνται πλέον οι κλασσικοί αμερικάνικοι κινητήρες.
V2 κινητήρας – Η ιστορία
Ένα από τα πρώτα μοντέλα
Ένα από τα πρώτα ιδιαίτερα επιτυχημένα μοντέλα της H-D ήταν η J-11. Ο δικύλινδρος κινητήρας του 1915 έχει αρκετές ομοιότητες με τον μονοκύλινδρο «ξάδελφο» (βλέπε Silent Gray Fellow).
Ο κινητήρας των 929 κ.ε. απέδιδε 11 ίππους και διέθετε μηχανική βαλβίδα εισαγωγής η οποία είχε τοποθετηθεί πάνω από της εξαγωγής, (κάτι που διατηρήθηκε σε όλους τους μεγάλους V2 της εταιρείας, έως το 1929), το μπουζί βρισκόταν στο θύλακα των βαλβίδων, ενώ την ίδια χρονιά έκανε την εμφάνισή του και ένα κιβώτιο τριών ταχυτήτων στο χέρι. Το 1915 μάλιστα ήταν και η χρονιά που τα πετάλια έκαναν τις τελευταίες τους εμφανίσεις.
V2 κινητήρας – Η ιστορία
Το κλειστό σωληνωτό πλαίσιο και το πιρούνι με τους υστερούντες βραχίονες εμπρός, (ούτε λόγος για πίσω ανάρτηση), μαζί φυσικά με τον κινητήρα, έφταναν τα 148 κιλά και έδιναν μια τελική ταχύτητα της τάξεως των 97 χλμ.
Αυτή είναι η μοτοσυκλέτα που ξεκίνησε την παντοκρατορία της H-D στις custom μοτοσυκλέτες με V2 κινητήρες.
V2 κινητήρας – Η ιστορία
«Σαρανταπεντάρα»
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει όμως να γίνει και στη μοτοσυκλέτα από την οποία κατάγονται όλες οι σύγχρονες Harley Davidson.
Φυσικά αναφερόμαστε στην WL του 1941.
H WL φορούσε έναν πλαγιοβάλβιδο V2 737 κ.ε. και πρωτοκατασκευάστηκε το 1928 με σκοπό να ανταγωνιστεί τις Indian Scout και Excelsior Super-X.
Οι μοτοσυκλέτες αυτές έμειναν στην ιστορία ως «Σαρανταπεντάρες» (Fortyfives) επειδή διέθεταν κινητήρα 45 κυβικών ιντσών. Ο κυβισμός τους ήταν μικρότερος από τις «Μεγάλες Δικύλινδρες» (Big Twins) αδελφές τους των 1000 και 1213 κ.ε. της εποχής.
Ο κινητήρας απέδιδε 25 ίππους οι οποίοι έδιναν στην μοτοσυκλέτα των 240 κιλών, τελική ταχύτητα που έφθανε τα 130 χλμ.
Η WL διέθετε μικρότερες ζάντες με φαρδιά ελαστικά που βελτίωναν την οδική συμπεριφορά και η εμπρόσθια ανάρτηση ήταν ένα πιρούνι με οδηγούντες βραχίονες και ελατήρια, το γνωστό springer.
V2 κινητήρας – Η ιστορία
Η αξιοπιστία και η αντοχή της WL ήταν τέτοια που την έκανε ιδανική για να «υπηρετήσει» στον Β’ Π.Π. Η στρατιωτική έκδοση ονομάστηκε WLA και είχε όσες μετατροπές απαιτούνταν για να γίνει η H-D ένας πιστός σύντροφος των αμερικάνων στρατιωτών.
Θήκη στο τιμόνι για το αυτόματο Thomson των 0,45, προστατευτική ζελατίνα, προστατευτικό ποδιών από καναβάτσο, φώτα με καλύμματα συσκότισης, εκτεταμένη προστατευτική ποδιά, σέλα πιο μπροστά, αντλία για τα ελαστικά, 23 ίπποι, 262 κιλά και 105 χλμ τελικής ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της σκληροτράχηλης WLA του 1942.
Αν η Αμερική βγήκε από τον Β. Π.Π. κερδισμένη, η Harley Davidson βγήκε θριαμβευτής, έχουσα κατασκευάσει πάνω από 90.000 μοτοσυκλέτες για τον αμερικάνικο στρατό. Πρέπει όμως να ομολογήσουμε πως η ποιότητα κατασκευής της WL ήταν τέτοια που δεν είναι τυχαίο ότι και οι μελλοντικές γενιές βασίστηκαν σε αυτό το μοντέλο.
V2 κινητήρας – Η ιστορία
Για τη «Σαρανταπεντάρα» θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρο… βιβλίο και τη J-11 θα μπορούσαμε να την υμνούμε για σελίδες επί σελίδων, αλλά δυστυχώς το θέμα μας δεν είναι αυτό. Έτσι παρουσιάσαμε τα δυο ίσως πιο σημαντικά μοντέλα, όσον αφορά τη “γέννηση” και την εξέλιξη των δικύλινδρων, αερόψυκτων κινητήρων σε διάταξη V.
Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί κινητήρες και μοντέλα σταθμοί στην ιστορία της Harley Davidson, όπως ο περίφημος Knucklehead, αλλά σε αυτόν θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας.
Μέχρι τότε, καλές… Vολτε2 (κι όταν δεν βολτάρετε, δείτε τη σελίδα μας στο Facebook).